Bu Blogda Ara

Sayfalar

14 Mart 2017 Salı

Yurtdışı gezi planı: Bu sefer Helsinki'ye...

Herkese Merhaba,
Daha önce şuradaki yazımda bahsettiğim dileklerimden biri için planlar yapılmaya başlandı. Eşimin yurtdışında katılacağı kongreyi küçük bir tatile dönüştürüp Nisan sonunda Finlandiya'nın başkenti Helsinki'ye gitmeyi düşünüyoruz. Bu benim Kıbrıs'ı saymazsak 4. yurtdışı çıkışım olacak. (Gördüğüm ülke sayısı ise 6) Yabancı dilim yetersiz ancak biraz maddi yönden kemer sıkarak yeni ülkeler keşfetmek ve öğrenmek, anılar biriktirmek bana büyük bir mutluluk veriyor. Kısacık bir zaman dilimi için bile olsa hiç bilmediğiniz bir ülkeye nasıl gideceğinizi, nerede  kalacağınızı, gideceğiniz yerde ve çevresinde görmeniz gereken yerlere ulaşımınızı, kısıtlı bütçenizi ne için harcayacağınızı iyi planlamanız; sizi hem seyahat öncesi motive ederek yeni şeyler öğrenmenize, hem de bütçe ve zamanınızı doğru kullanmanıza yardımcı olacaktır. Bu süreçte yanlış kararlar da verebilirsiniz belki, bu yüzden ben de kendi seyahat planımdan oluşturduğum başlıklar ve benim ne ölçüde uyabildiğimi anlatmak istiyorum.
Öncelikle nereye gideceğimize karar vermemiz zaman aldı. Çünkü ilk olarak eşimin iş konusuna yönelik konferaslardan önce Sevilla'ya niyetlendik. Daha sonra yakın çalışma arkadaşının 2 sene kaldığı için bildiği ve gidecek olanların da fazla olduğu Helsinki'deki konferansta karar kıldık.
Helsinki
Helsinki'ye gidiş planımızın ilk aşaması elbette uçak bileti almak.. Konferans yönetimi Türk Havayolları ile gelecekler için %15-20 oranında indirim anlaşması yapmış. Ancak yine de indiriminiz olsun olmasın yurtdışına promosyonlu bilet alacaksanız 1 hafta - 10 gün gibi bilet fiyatlarını her gün takip etmeniz gerekiyor. Biz nispeten uygun bir fiyattan aldığımızı düşünürken ertesi gün baktığımızda fiyatın daha da düştüğünü gördük. Biletimiz promosyon bileti olduğu için de iptal ettiremedik. Gerçi bir daha o fiyata hiç düşmedi ama insan ister istemez üzülüyor tabii.. 
Sıra geldi nerede kalacağımıza: Bizim niyetimiz daha önce Almanya'ya gidişimizde yoldaş olduğumuz ve bu kongreye de beraber gideceğimiz arkadaşlarımızla bir apart kiralamak. Çünkü ekonomik olsun istiyorsanız, yurtdışında yemek sorununa karşı arada kendim birşeyler hazırlayıp hallederim derseniz günübirlik kiralık daireler iyi bir seçenek. Hatta isterseniz kiminin içinde fin hamamı bile bulunuyor.  Bunun için  https://www.airbnb.com.tr  veya yurt dışı otel rezervasyonlarında da kullandığımız http://www.booking.com sitelerinden yararlanacağız.  Gideceğimiz konferansın yapılacağı otelin adresini girip 1 km çapında yakın bölgelerde arama yapacağız. Siz de eğer yabancı bir şehre gidiyorsanız şehrin hangi bölgesinde kalmak istediğinizi (Gezilecek yerlere yakınlığı mı, ucuz olması mı önemli tercih yapmak gerekiyor.) araştırmanız gerekiyor.  
Örneğin şöyle bir 4 kişilik dairenin gecesi temizlik ücreti dahil 4 kişiye toplam 240 TL (Sahibi Sari)

Uçak ve kalacak daire işini hallettikten sonra artık kendimize bir seyahat programı oluşturacağız. Helsinki'de görülecek çok fazla yer olmadığını öğrendik. Bu önemli değil çünkü kongre için en az 2 günümüz geçecek ve bu süreye 1 gün daha ekleyip 3 günde Helsinki'yi gezebiliriz. https://gezimanya.com/ sitesi herkese yardımcı olabilecek bir rehber, gideceğiniz şehri seçin, daha önce orada bulunanların yazılarını okuyun. Görmeniz gerektiğini düşündüğünüz yerleri not aldıktan sonra (tarihi köprü, katedral, müze ya da pazaryeri) https://www.sygic.com gibi bir cep telefonu uygulamasını satın alıp bu yerleri işaretleyerek gps üzerinden internetsiz (gerçi her yerde internet bedavaymış.) ulaşımınızı sağlayabilirsiniz.
 Sibelius Anıtı 
Her yurt dışına çıkışımızda mümkün ise birkaç ülke görmeye çalışırız. Bu açıdan Helsinki güzel bir seçim oldu. Çünkü Estonya'nın başkenti Tallinn'e ya da İsveç'in başkenti Stockholm'e feribotlarla gidebiliriz. Kalan 2 günümüzde bu 2 seçenekten birini düşünüyoruz. Örneğin Stockholm'e feribot yolculuğu için http://www.directferries.com.tr/ gibi bir sitede araştırıp gidiş / dönüş biletimizi alabiliriz. Tarih henüz netleşmediğinden bileti almasam da dönüş günümüze yakın bir tarihten bulduğum 2 kişilik gidiş dönüş bileti fiyatına bakar mısınız? Fakat gördüğünüz gibi yolculuk süresi epey uzun, arkadaşlarla görüşüp 3,5 saatte ulaşılabilen Tallinn'e de niyetlenebiliriz belki kim bilir?
Tallinn
Son olarak ne yer, ne alabiliriz? Finlandiya'nın Mc Donald'ı Hesburger'e gidebilir, Fin'lilerin sıklıkla tükettiği kahveler için bir cafede oturup yanında Pulla denen tatlı çöreklerini deneyebiliriz. Somon ya da Ringa balığı alıp pişirebilir, ya da geyik eti deneyebiliriz (tabii onların hep yaptığı meyve reçeliyle birlikte). İstanbul'a dönerken yanımızda geyik figürlü birşeyler, konserve geyik eti, çam suyundan yapılan tar şurubu ya da değişik marmelatlarından alabiliriz..
Pulla
Gideceğimiz tarihlerde "Vappu May Day" bahar şenliğine denk geleceğiz. Özellikle gençlerin katıldığı festivalde  1 Mayıs arifesinde, öğrenciler Market Square'de bir araya gelerek Havis Amanda'nın heykelini yıkar, kafasına öğrenci kepi yerleştirir. Ertesi sabah da herkes Kaivopuisto Parkı ve Ullanlinnanmäki'de piknik yapıp eğleniyormuş.. 
Gezi notlarıyla da burada olmak üzere sevgiler..
Not: Bana bu yazıda fikirleri ile katkı sağlayan kardeşim Selim'e de ayrıca teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bana Yazın